Door MiFID bent u voortaan beter beschermd

Sinds eind april 2014 zijn de MiFID-gedragsregels voor banken ook van toepassing op de verzekeringssector. Daardoor bent u als consument voortaan beter beschermd.

Wat betekent ‘MiFID’?

‘MiFID’ staat voor ‘Markets in Financial Instruments Directive’. Het is de naam van een Europese richtlijn die sinds 1 november 2007 van toepassing is. De richtlijn bevat een reeks regels om de klanten van banken beter te beschermen. Sinds 30 april 2014 zijn een aantal van deze Europese regels ook van toepassing op de verzekeringssector, via de Belgische wet ‘Twin Peaks II’.

De MIFID-regels in een notendop

  • Voor spaar- en beleggingsverzekeringen moeten verzekeraars aantonen dat ze hebben nagegaan of het product past bij hun klant (=zorgplicht), bijvoorbeeld of de klant voldoende kennis en ervaring heeft.
  • Verzekeraars moeten aantonen dat ze in het belang van hun klant hebben gehandeld, bijvoorbeeld of het product voldoet aan de behoeften van de klant.
  • Verzekeraars moeten ook nagaan of een product geschikt is, of het bijvoorbeeld past bij de financiële situatie of het risicoprofiel van hun klant.
  • Verzekeraars en tussenpersonen moeten correcte, duidelijke, volledige, tijdige en niet-misleidende informatie geven over de producten die ze aanbieden.
  • De tussenpersoon moet transparant zijn over zijn kosten, waaronder ook zijn commissie.
  • Verzekeringsondernemingen en tussenpersonen moeten belangenconflicten vermijden, en als ze toch voorkomen, expliciet melden aan hun klant.

In onze klantenbrochure leest u meer over de nieuwe MiFID-regels en hoe Arces er mee omgaat.